Pon – Pet: 8:00 – 12:00 | +385-23-211-012 | cizadar.info@gmail.com

XX. Tjedan talijanskog jezika u svijetu – Od Dantea preko ekonomije do svakodnevnih gesta

Dvadeseti tjedan talijanskog jezika u svijetu organizira kulturna i diplomatska mreža talijanskog Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje i pod visokim je pokroviteljstvom Predsjednika republike Italije. Ovo je već 20. Obilježavanje diljem svijeta. Zajednica Talijana u Zadru je obilježila tjedan talijanskog jezika temom „Od Dantea preko ekonomije do svakodnevnih gesti“ u trajanju od 19-23.10.

Tjedan talijanskog jezika otvoren je u ponedjeljak prezentacijom na temu ‘Dante Alighieri’ koju je održala profesorica Alida Duka-Benussi, prezentacijom pod nazivom ‘Parolacce’ Lucije Šare, studentice moderne talijanske filologije i teologije, koje se bilo popraćeno zakuskom. Sutradan je Dora Gavran, studentica moderne talijanske filologije i pedagogije, održala lekciju na temu ‘Talijanske geste’. Uz to smo imali priliku vidjeti zanimljivu talijansku monokomediju o životu u samoizolaciji redatelja Giuseppea Nicodema, u kojoj je glumila mlada i talentirana talijanska glumica Serena Ferraiuolo. Monokomedija “Bonsai ima kratke grane” prikazala je zanimljivu i zabavnu viziju svakodnevnog života u razdoblju samoizolacije. U srijedu je Dora Josipa Dežmalj, studentica poduzetništva u kulturi i turizmu, održala izlaganje pod nazivom “Novi turizam i novi oblici razvoja turizma”. Dok je Antonija Kardum, studentica suvremene talijanske filologije i španjolskog jezika, održala lekciju pod nazivom “Talijanski idiomatski izrazi”. Četvrtak je otvoren izlaganjem o talijanskom jeziku iz područja ekonomije, koji nam je Anamarija Trošić predstavila kao student ekonomije, te razlikama između sjeverne i južne Italije o kojima nam je detaljnjije ispričala Lucija Dundović, studentica moderne talijanske filologije i pedagogije . Nakon izlaganja je održan dvojezični kviz o općoj kulturi o Italije pod pokroviteljstvom sponzora: Trattoria Mediterraneo, Jelene Beauty Make up, Design by Lucija, Uljara Posedarje i poznate zadarske umjetnice Silvijane Dražović. Tjedan talijanskog jezika zatvoren je u petak izlaganjem pod nazivom ‘Škola danas, Škola jučer i škola sutra’ koju je održala Sonja Lovrić Lilić, učiteljica talijanskog i engleskog jezika.

Usprkos brojnim epidemiološkim mjerama i provođenju, zapisivanju posjetitelja, mjerenju temperature, dezinficiranju ruku i obveznom  nošenju maskica, projekt je bio posjećen i uspješno odrađen  i dovršen.

Cilj Zajednice Talijana Zadar kroz sam projekt bio je, između ostalog, privući mlade ljude, bez obzira na njihovu razinu znanja talijanskog jezika. O tome govori i izjava voditeljice projekata studentica Dore Josipe Dežmalj: ‘Želimo da se mladi otvore talijanskoj kulturi, talijanskom jeziku i stvore kompaktnu i proaktivnu zajednicu u kojoj će stariji i mladi sudjelovati i učiti jedni od drugih. Želimo provoditi projekte koji su korisni za Zadar, za lokalnu zajednicu, ali koji također pružaju priliku mladim ljudima za stjecanje iskustva.’ Lucija Dundović, voditeljica projekta i predstavnica Zajednice Talijana u Zadru, rekla je: Studenti posjećuju i studenti sudjeluju u svim aktivnostima. Nastavu tijekom ovog tjedna održavali su i studenti, uglavnom posljednje godine studija. Predsjednik zajednice Igor Karuc zaključio je Tjedan talijanskog jezika izjavom: ‘Htio sam stvoriti radnu atmosferu, da bude što više dobrih projekata i da su studenti zajedno s profesorima što više uključeni’. Piše D. Babić,

Tjedan talijanskog jezika u Zadru učinio je baš to, jer je to prvi samostalno izveden projekt od studenata, za studente.

 

hrCroatian
it_ITItalian hrCroatian