Pon – Pet: 8:00 – 12:00 | +385-23-211-012 | cizadar.info@gmail.com

Dušni dan slavi se svake godine 2. studenoga, kada se prisjećamo svih svojih dragih pokojnika. Pohodi grobovima i grobljima u tom pogledu redoviti su znak pažnje i vjere.

Dušni dan ili Spomen svih vjernika pokojnika je dan na koji molimo za sve nam znane i neznane pokojnike. Ovo je zapravo dan kad bi trebalo pohoditi groblja, zapaliti svijeću te moliti da pokojne Bog što prije očisti od slabosti i uvede u raj. Tog dana vjernici mole za duše svojih dragih pokojnika, a  za njih pale svijeće na grobovima, prisustvuju svetoj misi, povezujući se tako svojim molitvama s njima i moleći Božje milosrđe da ih što prije očisti od svih slabosti te da ih uvede tamo gdje s oka svaka suza nestaje.

Zajednica Talijana Zadar, kao i svake godine do sada obilježila je Dušni dan 02. Studenog polaganjem vijenaca na Gradskom groblju Zadar. Također je i održana Sveta Misa u kapelici na Glavnom gradskom groblju u Zadru u 11.00 sati. Nakon Svete Mise održana je  počasna  ceremonija polaganja vijenaca na memorijalni spomenik Talijana i obilazak grobova, koji je bio popraćen  zvukom skladbe Tišina odsviranoj na trubi. Po polaganju vijenca, obavljen  je i obilazak grobova  te polaganje vijenca na memorijalni spomenik  u obliku križa koji ponosno stoji  u čast poginulim hrvatskim braniteljima. U 18.00 sati održana je  Sveta Misa u crkvi sv. Frane na talijanskom jeziku, popraćena pjesmom Klape Pietà.

hrCroatian
it_ITItalian hrCroatian